Ibuprofen – alkalmassága a COVID-19 koronavírus-járvány tüneteinek enyhítésében

Tisztelt Partnerünk!

Az elmúlt napokban több helyen – leginkább közösségi médiában – terjedő hírek szerint, megkérdőjelezhető a szteroidok és nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID) – igy az ibuprofen – alkalmassága a COVID-19 koronavírus-járvány tüneteinek enyhítésében.

A Sanofinál kiemelten fontos számunkra a fogyasztóink, a betegek, a saját munkavállalóink, családtagjaik és a hozzánk kötődő közösségek biztonsága, és legfőbb célunk a biztonságos és hatásos gyógyszertermékek folyamatos ellátásának biztosítása.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása az ibuprofen és a COVID19-fertőzés súlyosbodása közötti összefüggésről közzétett, klinikai vagy populációalapú adatokról, és a jelenleg elérhető információk alapján nem ellenzi az ibuprofen alkalmazását.

Amint a közelmúltban több egészségügyi hatóság, többek között az EMA is kijelentette: jelenleg nincs tudományos bizonyíték az ibuprofen és a COVID 19-fertőzés súlyosbodása közötti kapcsolatra.

Az uniós nemzeti kezelési iránymutatásokkal összhangban a betegek és az egészségügyi szakemberek továbbra is használhatják a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-okat, amilyen az ibuprofen is), az engedélyezett termékinformációk szerint.

A Sanofi az egészségügyi hatóságokhoz hasonlóan szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és a világjárvánnyal összefüggésben e témával kapcsolatban felmerülő bármilyen új információt azonnal felülvizsgál.

Az EMA nyilatkozatával kapcsolatban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy COVID-19-fertőzés esetén a láz vagy fájdalom kezelésének megkezdésekor a betegeknek és egészségügyi szakembereknek minden elérhető kezelési opciót mérlegelniük kell, ideértve a paracetamolt és az NSAID-okat is. Minden gyógyszernek megvannak a maga előnyei és kockázatai, amelyek megtalálhatók az adott gyógyszer termékinformációjában.

Az egészségügyi szakembereknek és a betegeknek ismerniük kell saját országuk egészségügyi hatóságainak iránymutatásait.

Minden Sanofi készítményt a helyi hatóságok által jóváhagyott alkalmazási előírásnak és betegtájékoztatónak megfelelően kell alkalmazni.

Az ibuprofen, paracetamol és a metamizol láz és fájdalom kezelésére javallott. A közönséges nátha és influenza kezelésére vonatkozóan jól megalapozott adatok állnak rendelkezésre.

Magyarországon a Sanofi-Aventis Zrt. ibuprofen, paracetamol és a metamizol hatóanyagú láz és fájdalomcsillapító termékek forgalmazójaként elkötelezett a fogyasztók és a betegek biztonságossága iránt. Az ibuprofen tartalmú Algoflex termékcsalád hosszú évek óta alkalmazott fájdalomcsillapító a magyar lakosság körében, kedvező mellékhatás profillal.

Mint minden készítményünk esetében, ezúton is felhívjuk fogyasztóink, illetve az ellátásban közreműködők figyelmét, hogy alaposan tanulmányozzák a betegtájékoztatóban, illetve a csomagoláson feltüntetett utasításokat. A készítményt mindig ezeknek megfelelően alkalmazza.

Amennyiben a termékeinkkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük írjon a kapcsolat@sanofi.com e-mail címre.

SAHU.IBU.20.03.0141a (2020.03.24.)

Budapest, 2020. március 24.

 

 

 

Szörényi Beáta vezérigazgató

Sanofi-Aventis Zrt.