Hírek
okt
18
Tippek és Tanácsok. BY adminka

Tippek és tanácsok az őszi-téli időszakra való felkészülésTippek és Tanácsok az őszi-téli időszakra való felkészülésre.

A nyári időszak alatt szervezetünk feltöltődik, ha elegendő zöldséget, gyümölcsöt ettünk, pihentünk, igyekeztünk egészségesen élni. Az őszi-téli időszakra való felkészülés az egész családra vonatkozik. Hiszen a gyermekek nagy része szeptembertől közösségbe megy, ahol csupa új dologgal fog találkozni. Ez sokszor együtt jár különböző, általában enyhe megbetegedésekkel, esetleg visszatérő, krónikus formákkal is. Minél felkészültebb a szervezet, annál kisebb az esély a betegségekre.

Gyermekünk kapjon mindig korának megfelelő táplálékot. Ebben hallgassunk védőnőnkre, háziorvosunkra. Az ételek minőségére viszont már nekünk kell odafigyelni. Nem hiába hangsúlyozzák a megfelelő fórumokon, hogy friss, megbízható forrásból származó alapanyagokból főzzünk, a zöldségeket alaposan mossuk meg, és nagyon jó lenne, ha tudnánk a termelői forrást is.
Természetesen a mai világban ez nem egyszerű dolog. Azért, hogy egészséges, minőségi ételek kerüljenek az asztalra, nekünk kell megtalálni azokat a helyeket, ahol ezt beszerezhetjük.
Ha jó minőségű a táplálékunk, akkor a bélrendszer a megszokott módon elvégzi a lebontást, biztosítja, hogy a szükséges anyagok felszívódjanak, káros anyagok, baktériumok ne kerüljenek a szervezetbe. A velünk élő bélbaktériumok segítenek a tejcukor lebontásban, a koleszterin felszívódásának csökkentésében, kiszűrik a kórokozókat, értesítik az immunrendszer, hogy idegen betolakodó van jelen, vitaminokat termelnek.
Ne felejtsük el, egészséges ételek, egészséges bélflóra, megfelelő emésztés. Így bejut és felszívódik minden anyag, vitamin, nyomelem, amire szükségünk van,
Mi van akkor, ha az első lépés, a táplálék minősége nem megfelelő?

Bekerülnek olyan anyagok, melyeket nem tudunk hasznosítani, bekerülnek gyógyszerek, szennyeződések stb. Ezek károsíthatják a bélflórát, megbontják az egyensúlyt, és a bélflóra nem tudja feladatát jól ellátni. Ez nehezíti a lebontást, beépülést, védekezést. Ha a probléma tartós, a panaszok is hosszasan megmaradhatnak.

Előfordulhat, hogy éppen betegségből lábadozunk, ilyenkor a szervezet szívesen veszi a támogatást. A probiotikumok használata is ilyen, hiszen az egyensúly megtartásával az immunrendszer is jól működik.

Megfelelő minőségű táplálékkal, életmóddal sokat teszünk az egészségünkért!

Vigyázzunk a bélflóra egészségére is, mert ezen jótékony baktériumok létfontosságúak egészségünk megőrzéséhez. Feladatuk nagyon összetett, és ugyan úgy hozzátartoznak a szervezet működéséhez, mint az enzimek vagy a vitaminok.

okt
18
Figyeljünk a Vitaminokra. BY adminka

VitaminokFigyeljünk a Vitaminokra.

Az ősz beköszöntével számolni kell a hűvösebb időszakra jellemző kisebb-nagyobb betegségekkel is, így többek között az allergiával, a meghűléses betegségekkel, vírusok okozta fertőzésekkel, valamint a gyomor- és bélproblémákkal.

Az őszi hónapokban mivel kevesebb napfényhez és D-vitaminhoz jut szervezetünk, így ha nem pótoljuk a szükséges D-vitamint, akkor szervezetünk védekezési folyamata legyengülhet, amely hangulatunkra is kihathat. Mit lehet tenni?
Illóolajokkal a megelőzésre fókuszálva!

Az illóolajok gyakorlatilag olyan természetes vegyületek, melyek a növények különböző részeiben (virágokban, szárakban, levelekben, gyökerekben,) fordulnak elő, különlegességük többek között abban is rejlik, hogy kémiai szerkezetükből adódóan könnyen és gyorsan felszívódnak a bőrön keresztül is, majd a vérerek falán, és belépnek a vérkeringésbe, így rövid időn belül kifejtik áldásos hatásukat, melyek a teljesség igénye nélkül az alábbiak:
• Baktériumölő és vírusölő,
• Immunerősítő,
• Nyugtató, lazító, hangulatjavító.

Hűvösebb időben gyakoribb a nátha, a különböző fertőző felső légúti megbetegedések (torokgyulladás, légcsőhurut-gyulladás) és az influenza előfordulása, melyekre a „természetes antibiotikumként” is funkcionáló oregano és a „természetes fájdalomcsillapítóként” működő szegfűszeg illóolaja jelenthet támogatást mind a megelőzésben, mind a tünetek enyhítésében.

Izületi gyulladások ellen kúszó fajdbogyóval!

A változékonyabb időjárás leginkább az idősebbeket viseli meg, ilyenkor felerősödhetnek az ízületi fájdalmaik, melyek eredményesen csökkenthetőek a kúszó fajdbogyó illóolajával, ha a problémás területet helyileg kezeljük az olajjal.

Őszi letargia ellen citrusokkal !

Őszi időben szervezetünk dopaminszintje a napsugarak és a D-vitamin mérséklődése miatt csökken, amely hangulatunkra is nagy hatással van. Azon túl, hogy figyeljünk fokozottabban oda az étkezéseinkre, rendszeresen végezzünk valamilyen testmozgást és támogatásként használjuk az esszenciális olajakat, leginkább a citrusokat a lelki békénk megőrzése érdekében.

A citrusok olajai (citrom, bergamott, narancs, keresűnarancs, mandarin, grapefruit) feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatással bírnak, gyakori inhalálással enyhíthetik a depresszív kedélyállapotot is.
A citrusok erőteljes tisztító hatásúak is, ugyanis tisztítják a levegőt és fertőtlenítik a felületeket. Jó hatással vannak szervezetünkre, méregtelenítenek, immunerősítőek a hangulatjavításon túl. Ezekről is lesz bőven szó az első őszi illatbemutatón.

Megelőzni a betegségeket kellemesebb, mint elkapni azokat. Szenteljünk ezért nagy figyelmet a prevenciónak, ismerjük meg még inkább az esszenciális olajak egészségünkre gyakorolt áldásos hatásait, akár az egyre terjedő Illatpartik alkalmával is, ahol lehetőségünk van illatos légkörben és jó hangulatban a természetes illóolajokat kipróbálni, kenegetni, illatozni.

Már
27
Mikor – hova menjünk?  – I. BY adminka

orvosi ügyeletMikor menjünk orvosi ügyeletre?

Az ügyeleti rendszer feladata az, hogy a háziorvosok munkaidején túl, valamint hétvégén és ünnepnapokon biztosítsa a sürgősségi ellátást.

Csak indokolt esetben forduljunk az orvosi ügyelethez. Az azonnali orvosi ellátást nem igénylő esetekben inkább várjunk a tünetek meghatározhatóságára, hiszen a korai stádiumban lévő, általános tüneteket mutató, éppen kezdődő betegségeket nehezebb diagnosztizálni, ezek orvoslását célszerű a minket már ismerő háziorvosra bízni.

Telefonon is kérhetünk az ügyelettől segítséget, amennyiben az ügyeletes orvos indokoltnak tartja a panasz jellegét, segítséget nyújthat telefonon is, de indokolt esetben kimegy a helyszínre.

Az ügyelet nem szállít beteget, törések, sérülések esetén az ügyeletes baleseti kórházi ambulanciákat keressük fel!

Az ügyeletes patikák, egész éjjel elérhetők, egyszerűbb panaszokkal próbáljuk meg átvészelni az éjszakát.